2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Saját levükben főttek a darukezelők

2011.08.25. 18:57
A kánikula miatt elrendelt ellenőrzések idején is érkeztek bejelentések felforrósodott üzletekről és szellőzés nélküli, levegőtlen raktárhelyiségekről, rosszullétekről, közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség csütörtökön.

Mint írták, ugyanakkor az ellenőrzéseknek is tulajdonítható, hogy a legtöbb munkáltató figyelmet fordít a hőségriadó idején érvényes intézkedésekre, bár tapasztalhatók mulasztások. Az ellenőrzést kedden indították a péntek éjfélig tartó hőségriasztás idejére, a kánikulához kapcsolódó bejelentések száma megnőtt, olvasható a hatóság közleményében.

Az ismertetés szerint több munkavállaló nem kapja meg az egészség szempontjából különösen fontos óránkénti pihenőt és a rendszeres folyadékpótlást, ami a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett hőkimerüléshez, hőgutához, illetve eszméletvesztéshez vagy akár a keringés-összeomláshoz is vezethet. Emellett a  koncentrálóképesség csökkenése fokozott balesetveszélyt jelent.

Az országos munkavédelmi akcióellenőrzés alkalmával a felügyelők találkoztak olyan, több mint száz embert foglalkoztató üzemmel Vas megyében, ahol a folyadékpótlás ugyan meg volt oldva, de az előírtnál rövidebb pihenőidőt is csak egy levegőtlen, fülledt helyiségben tölthették el a munkavállalók. Ráadásul a tulajdonos a pihenőidőre járó bért is visszatartotta volna.

Idén is volt példa félmegoldásokra: Fejér megyében egy kistelepülés területrendezési munkáinál, ahol gondoskodtak ugyan megfelelő pihenő- és víznyerő hely kijelöléséről, de ezeket csak hosszas gyaloglással érhették el a munkások. Bács-Kiskun megyei darukezelők pedig a magasban lévő, árnyékolás és klímaberendezés nélküli kezelőfülkéket csak az egyórás ebédszünet idejére hagyhatták el.