2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 0
Hollandia 1
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Három évet ült ártatlanul

2011.09.26. 08:14 Módosítva: 2011.09.26. 08:51

Három évet ült börtönben egy salgótarjáni férfi sikkasztásért, azonban a most, húsz év után előkerült bizonyítékok tisztázhatják őt, írja a Blikk.

A vállalkozót még 1991 novemberében gyanúsították meg másfél milliárd forintos adócsalással. Azonnal őrizetbe vették, és csak másfél év múlva engedték haza. Addigra a százmillió forintos árukészlete eltűnt, cégét felszámolták, dolgozóit elbocsátották.

Közben az adócsalás vádját elejtették, helyette 40 millió forintos sikkasztással gyanúsították meg. A vád szerint több számlát nem fizetett ki a beszállítóinak, azonban a pénzt a vállalkozás számlájáról felvette. Hiába próbálta bizonyítani ártatlanságát, 2003-ban három év börtönre ítélték.

"A vállalkozás pénzügyeit egy alkalmazottam intézte. Az ő feladata volt a számlák átutalása. Bár több beszállítóm is jelezte, hogy nem érkezett meg a pénze, nem gyanakodtam. A könyvelés szerint ugyanis minden rendben zajlott, megvoltak a kifizetések bizonylatai. Utólag már tudom, hogy ezek egy része hamis volt" – mesélte.

"Egyik nap a postaládámban találtam egy borítékot, feladó nélkül. Több 1990-ben kelt kifizetési bizonylat másolata volt benne, ami bizonyítja, nem én vettem fel a pénzeket a bankban, hanem az alkalmazottam" – mondta.

A férfi feljelentést tett a rendőrségen ellene elkövetett sikkasztás miatt, ennek másolatát az ügyben ítéletet hozó egri bíróságra is megküldte. Az eset elévülése miatt azonban ezt elutasították, ám perújrafelvételt kérhet. Ha valóban ártatlanul ítélték el, kártérítést kérhet az államtól – mondta Bóna Gyula, a Nógrád megyei főügyészség szóvivője.