Szakadékba zuhant egy kínai busz, hat halott

2011.12.25. 10:04

Egy hegyi útról hatvan méter mély szakadékba zuhant egy túlzsúfolt minibusz Kínában a délnyugat-kínai Jünnan tartományban. A nyolcszemélyes járművel tizennégyen utaztak, köztük hat iskolás. Hat ember halt meg a balesetben, nyolcan megsérültek, köztük a diákok. A tragédia nagy haragot váltott ki a közvéleményből, mert az utóbbi hetekben több baleset is történt a nem megfelelően karbantartott iskolabuszokkal.

A hatóságok azonnali intézkedéseket követeltek, mert a kínai iskolabuszok gyakran túlzsúfoltak és rossz műszaki állapotban vannak. Két héttel ezelőtt a kelet-kínai Csiangszu tartományban 15 kisiskolás halt meg, amikor az őket szállító autóbusz megpróbált elkerülni egy ütközést, de felborult. Másfél hónapja pedig 19 óvodás és két felnőtt halt meg balesetben, miután a jármű egy teherautóval ütközött. Erre a 9 személyes minibuszra 62 ember préselődött fel.

Az oktatási tárca felmérése szerint Kínában több mint 285 ezer iskolabuszt üzemeltetnek, de csak ötvenezret vásároltak meg az óvodák vagy az iskolák, a többit bérlik, gyakran a szülők bevonásával. A vidéki helyi kormányzatok és tanintézetek nagy része arra panaszkodik, hogy költségvetésük nem teszi lehetővé a buszok beszerzését és fenntartását. Felmérések szerint az összes járműnek alig 10 százaléka felel meg a tavaly közzétett központi szabványnak. A közúti biztonság is súlyos probléma Kínában, sok baleset következik be amiatt, hogy az utak nem megfelelően karbantartottak, a sofőrök rugalmasan kezelik a szabályokat.