2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Visszatér Magyarországra a csalásért letartóztatott brit

2012.01.17. 18:49

Visszatér Magyarországra a csalással vádolt brit Michael Turner, aki egy hét évvel ezelőtti ügy miatt már hónapokat töltött letartóztatásban anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. Hivatalosan most fog először bíróság elé állni, miközben az elmúlt években az üggyel már foglalkoztak a brit politika legfelsőbb körei, és még tüntetéseket is tartottak miattuk.

Michael Turner és Jason McGoldrick a gyanú szerint csalást követett  2005-ben, amikor magyarországi marketingcégjük csődbe ment, és több hitelezőjének összesen 5,5 millió forint kárt okozott.

McGoldrick és Turner letartóztatása nagy felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában, melynek jogrendjével összeegyeztethetetlen, hogy valakit vádemelés nélkül tartsanak fogva. A magyar joggyakorlat alapján ugyanis akár két évig is előzetes letartóztatásban tarthatnak bárkit vádemelés nélkül.

Ráadásul először azért tértek vissza Magyarországra, mert a magyar hatóságok kiadatási kérelmükben arra utaltak, McGoldrick és Turner ellen hamarosan megindulhat a bírósági eljárás. A két férfi ezek után önként, saját akaratából ült fel a Budapestre tartó repülőre, majd amikor ideértek, azonnal letartóztatták őket.

"Sötét idők elé nézünk" - mondta a burnemouthi Daily Echo című lapnak Michael Turner apja, aki szerint fia tisztázni akarja a nevét. A lap kiemeli, hogy a KGB egykori börtönében tartották őket fogva. A két vállalkozó tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követtek volna el.