Öt év után kerültek elő milliárdos ékszerek

2012.02.10. 17:30 Módosítva: 2012.02.10. 17:31

Több mint öt év után kerültek elő egy amerikai diplomatafeleség hétmillió eurót (nagyjából kétmilliárd forintot) érő ékszerei egy egykori szállodai alkalmazott szekrényéből. A két gyűrű, a pár fülbevaló és a két nyaklánc – az egyiket egy négymillió eurót érő gyémánt díszíti – az eredeti feltételezésekkel szemben nem bűncselekmény miatt tűnt el, közölte a hágai rendőrség.

A Hollandiában élő amerikai nagykövet felesége 2006-ban tett feljelentést a rendőrségen lopás miatt. Mint azonban kiderült, a nő az ékszereket egy selyemzsákocskában a hotelben felejtette, ahova lakásuk felújításának idejére beköltöztek férjével.

A személyzet felfedezte a kis zsákot, de mivel hat hónapig senki sem jelentkezett érte, átadták az egyik alkalmazottnak, aki otthonában egy szekrénybe rakta, majd megfeledkezett róla. "Senkinek sem volt fogalma az ékszerek értékéről" – közölte a rendőrség szóvivője.

Csak évekkel később akadt lakásában a nő az elfeledett ékszerekre és felbecsültette őket. Amikor kiderült az értékük, bevitte őket a rendőrségre, a hatóságok pedig a feljelentés alapján megtalálták az eredeti tulajdonost.

A holland törvények szerint a megtalálót a visszaszolgáltatott tárgy értékének tíz százaléka illeti meg.