Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Magyar búvárok tragédiája Romániában

2002.11.16. 19:19
Kapcsolódó cikkek (1)
A romániai Izverna melletti barlang egy könnyen járható szakaszán találtak rá a két magyar barlangi búvár holttestére, arccal a térdig érő vízben. Egyikük lába eltörött. Feltehetően megcsúszott és lába beszorult egy résbe. Társa megpróbálta kimenteni, de szívmegállás miatt ő is meghalt.
Romániában szombaton hivatalos szervek is megerősítették, hogy pénteken meghalt két magyar barlangász az izvernai barlangban. Cristi Ciocan, a megyei rendőrség szóvivője az MTI bukaresti irodájának elmondta, hogy az izvernai rendőrőrsöt péntek este magyar barlangászok értesítették a balesetről, amelyben egy 41 és egy 37 éves magyar barlangi könnyűbúvár életét vesztette.

Az értesítést követően a megyei rendőrfelügyelőség a helyszínre küldte az eset körülményeit kivizsgáló szakembereit, miközben riasztották a térségben legjobban felszerelt hegyi mentőalakulatot. Egy csapat a helyszínen megkezdte a magyar barlangász csoport tagjai által megtalált két áldozat holttestének a felhozatalát a barlangból - közölte a szóvivő.

Az egyik barlangász holtestét szombaton délelőtt a barlangi és hegyi mentők már kihozták a barlangból. A barlangi könnyűbúvár-felszereléssel ellátott másik barlangász (akinek a lába beszorult a járat kövei közé) holttestét később, délutánra sikerült felhozni - tájékoztatta Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi mentőszolgálat szóvivője az MTI-t.

A szóvivő elmondta, hogy a 13 tagú budapesti könnyubúvár társaság segítségére siető négyfős román mentőcsapat a búvárok felszereléseit is a felszínre hozzák, és gondoskodnak a holttestek elszállításáról. Hegedűs Gyula jelezte, hogy a 11 magyar búvártárs várhatóan vasárnap érkezik haza.

A nem könnyen megközelíthető Izverna község tanácstitkára a távirati irodának elmondta: a magyar barlangászcsoport tagjai péntek este kilenc-tíz óra tájban értesítették a helyi szerveket a balesetről. Ion Stoican szerint emberemlékezet óta ez az első halálos baleset a község központjától néhány száz méterre nyíló barlangban.

Szabó Jenő, a román barlangász szövetség búvárszakosztályának vezetője terepismeretei alapján megerősítette az MTI-nek, hogy az izvernai barlang nem tartozik a veszélyes romániai barlangok közé. Sőt, a szakemberek kimondottan a könnyű barlangok közé sorolják a Retyezát-hegység Godeanu nevű hegyvonulatának délkeleti lejtőjén, a Herkulesfürdőtől mintegy harminc kilométerre északkeletre található izvernai barlangot.

A barlangi búvárok azért keresik fel előszeretettel ezt a barlangot, mert a többnyire viszonylag könnyen járható, hosszú, vízszintes járatát három helyen kristálytiszta vizű úgynevezett szifon vagy szivornya (a barlangi járat mennyezetéig vízzel telt üreg) zárja el. Ezekben a jó látási és kutatási feltételeket biztosító szifonokban előszeretettel merülnek a barlangi búvárok.

Ám meg nem erősített helyszíni forrásokból származó információk szerint a két magyar barlangász halálos balesete nem egy ilyen vízzel telt üregben következett be, hanem a barlangi járat viszonylag veszélytelen szakaszán. A búvárszakember Szabó Jenő pedig arra figyelmeztetett, hogy mivel nem volt szemtanúja a balesetnek, csak a holttestek boncolása után lehet nyilatkozni a két magyar barlangász halálának pontos okáról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.