Szabina
4 °C
12 °C

Több megyében is felbukkantak a hamis bélyegek

2003.03.04. 17:00
Nemcsak Baranya megyét, hanem az ország más területeit is érinti a január végén kirobbant illetékbélyeg-hamisítási botrány. Vas megyében is találtak hamis okmánybélyegeket, és a szombathelyi rendőrség alapos gyanúja szerint az országban más bíróságokon is történhetett hasonló eset.
A szombathelyi rendőrség keddi közleménye szerint a Vas Megyei Bíróság feljelentést tett bélyeghamisítás gyanúja miatt, mivel egyes bírósági perekben véleményük szerint hamis illetékbélyegeket használtak fel.

Több bíróságon is használhattak hamis bélyeget

Az ügyben a Szombathelyi Városi Ügyészség eljárást indított, lefolytatásával a szombathelyi rendőrkapitányságot bízta meg. A közlemény szerint a rendőrségi nyomozás során alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy az országban több bíróságon is előfordulhatott hasonló eset, így bűnügyi megkeresések során tisztázza a hatóság a gyanú kizárását vagy megalapozottságát.

A közlésből az is kiderül, hogy "mivel a nyomozás a kezdeti szakaszában van, így az ügy fejleményeiről később adnak bővebb tájékoztatást". Fejes Péter, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője megerősítette: az ügyben két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy személy ellen elfogató parancsot adtak ki, de ezzel a gyanúsítottak köre még korántsem teljes.

Az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese csak annyit mondott az MTI megkeresésére, hogy az ügyben a Baranya, valamint a Vas megyei rendőr-főkapitányság nyomoz.

Százmilliós nagyságrendű is lehet a kár

Ismeretlen elkövetők felszámolás alatt lévő cégek ellen tartozás miatt nyújtottak be bíróságra kereseteket, amelyekre hamis okmánybélyegeket ragasztottak. Az elkövetők tudták, hogy keresetükre a cégeknek nincs fedezete, és ilyen esetekben az állam a bélyegekben kifizetett illeték egy részét készpénzben visszatéríti a benyújtóknak. Így több százmillió forintot is elérheti a kárérték. Egy budapesti ügyvédi irodában házkutatás során több millió forint értékben találtak hamis okmánybélyeget.

Legutóbb február közepén tájékoztatott a rendőrség az ügyben folyó nyomozásról. Akkor azt közölték, hogy őrizetbe vették a Baranya megyei okmánybélyeg-botrány újabb gyanúsítottját; az első becslések szerint az okozott kár jóval meghaladja az ötmillió forintot. Az érintett egy pécsi székhelyű, gépjármű-átírásokkal foglalkozó cég vezetője.

A tájékoztatás szerint átvizsgálták Budapesten a BM Központi Nyilvántartó Hivatalában a Közlekedésigazgatási Főosztályra az elmúlt év során befutott küldeményeket. Közölték, hogy az érintett cég által a siklósi okmányirodán benyújtott iratok közül 650-nél használtak ügyesen utánzott bélyegeket.

Három embert vettek őrizetbe

Mint kiderült, az elkövetők nem válogattak a címletekben, a rendőrség az 1000, 2000 és 5000 forintos névértékűekből is bőven talált hamis példányokat. A rendőrség illetékese közölte: a gyanúsított előzetes letartóztatásban várja az eljárás befejezését.

A hamisítási botrányról január végén számolt be először a rendőrség. Akkori tájékoztatás szerint 9 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hármat őrizetbe vettek, és indítványozták előzetes letartóztatásukat bélyeghamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!