Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

DNS-e miatt pereskedik a rendőrséggel

2006.05.07. 16:41
A magyar származású és Kanadában életfogytiglani börtönbüntetését töltő Demeter Péter bíróság előtt próbálja érvényesíteni jogait, ugyanis nem látja szükségesnek DNS-vizsgálatát. Nem hisz a győztes perben, viszont szívesen beszélne a nyilvánosság előtt az 1974-es gyilkosságról.

Demeter Péter semmi mást nem szeretne, csak eltűnni valahol Kanadában, és új néven leélni hátralévő napjait, írja a Toronto Star. A súlyos beteg férfinak azonban a Kingston Fegyház cellájában kell letöltenie élete hátralévő részét.

Mississauga volt ingatlanosát 1974-ben ítélték el Kanadában. Az ország történetében - a lap megfogalmazása szerint - soha ekkora vihart nem kavart még bírósági tárgyalás. Az ítélet szerint Demeter 33 éves, Christine nevű ausztrál származású feleségét gyilkoltatta meg.

A nő holttestét 1973 júliusában, a családi luxusvilla garázsában találták meg, agyonverve. Demeter mindig is az állította, semmi köze a brutális gyilkossághoz.

A rendőrség ellen

Demeter sok év után most újra reflektorfénybe került, mivel elhatározta, hogy harcot indít Peel régió hatóságaival szemben , akik DNS-mintát szeretnének venni tőle. "Nem megyek én sehova, miért kell nekik annyira a DNS-mintám?" - tette fel a kérdést a 73 éves Demeter a Toronto Starnak adott interjúban. "Az, hogy a DNS-mintámat elhelyezik a nemzeti adatbázisban, nem segít senkin."

"Ha nem vagyok elég szerencsés ahhoz, hogy holnap reggel egy súlyos szívinfarktusra vagy agyvérzésre ébredjek, amiért egyébként minden este imádkozom, akkor a Kingston Fegyházban töltöm majd utolsó napjaimat. Túl vagyok egy teljes évig tartó kemoterápiás kezelésen, és nem az én agyam az, amelyik sorvadni kezdett, ha érti, mire gondolok" - jegyezte meg Demeter.

DNS-adatbázis

Annak ellenére, hogy a férfi jelenleg az 1974-ben kirótt ítélet szerinti ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti, Peek rendőrségének joga van hozzá, hogy DNS-mintáját az adatbázisba felvegye.

A hatóságok genetikai mintát vehetnek bárkitől, akit emberölés vagy bizonyos szexuális bűncselekmények miatt tartóztattak le 2000 előtt. A mintákból egyszerűen kiderülhet, ha valaki más bűncselekményeket is elkövetett, így például megoldódhatnak eddig felderítetlen gyilkossági esetek is. Jelenleg több mint 27 ezer azonosítatlan DNS-mintát tárolnak Kanada bűnügyi nyilvántartásában.

Per a perben

Demeter most 18 év után először jelenet meg a nyilvánosság előtt, Kingston bíróságán, ugyanis beperelte Peel rendőrségét. Nem hisz abban, hogy megnyerheti a pert, azonban szeretné a bíróság előtt előadni, hogyan zaklatta őt Peel rendőrsége 33 éven keresztül, valamint a nyilvánosság előtt akar beszélni azokról a gyilkossággal kapcsolatos dolgokról, amiket szerinte az ítélet meghozatalakor a bíróság nem vett figyelembe.

Pénzért ölt

Demeter verziója szerint az elmúlt 33 évben nyolc olyan embert gyilkoltak meg, akik tisztában voltak felesége halálának körülményeivel. Az ítéletben az áll, hogy a férfi félrelépett, és bérgyilkost fogadott arra játszva, hogy felmarkolhatja a felesége életbiztosításából származó 1 millió dollárt.

Demeter szerint viszont felesége küldött rá bérgyilkost, akit a nő nem tudott kifizetni, ezért lett belőle végül áldozat. A bérgyilkost azonban a bíróság már nem tudta meghallgatni, a tárgyalás előtt ugyanis egy rendőrségi rajtütés közben lelőtték. Május végén újabb tárgyalás várható Demeter ügyében.

Demetertől a bíróság már kétszer megtagadta a feltételes szabadlábra helyezést, amit 2007-ben újra jogosult kérelmezni. Valószínű azonban, hogy nem él ezzel a lehetőséggel: "A magyarok azt szokták mondani, hogy az idióta ember kétszer próbálja meg ugyanazt, és különböző eredményekre számít. Hát én nem vagyok idióta."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.