Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Egy fővárosi szállodában fogták el az ámokfutó BMW-st

2004.02.18. 17:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy budapesti hotelban fogta el a rendőrség a belga BMW-st, aki két határon is áttört autójával, és több mint egy napig keresték a magyar hatóságok. A belga állampolgárságú férfi két cseh határőrt vert meg, miután azok megbilincselték.
Elfogták Budapesten, szerdán azt a belga férfit, aki áttörte a rajkai határt - közölte a rendőrség a fővárosban.

Vegyesvállalat ügyvezetője

A 43 éves belga férfit, aki üzleti célból érkezett Magyarországra, hajnalban fogták el a rendőrök. Ellenállást nem tanúsított. Az ügyészségi nyomozó hivatal folytatja ellene az eljárást hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt, s a vádemelést követően a továbbiakról a bíróság dönt - mondta sajtótájékoztatóján Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

Közölte: a férfi, aki egy magyar-belga vegyesvállalat ügyvezetője is, a belvárosi Korona szállodában foglaltatott magának szobát. Saját nevén jelentkezett be, és mivel korábban már többször járt a szállodában, adatai bent voltak a hotel nyilvántartási rendszerében.

Hajnali egykor fogták el

Kedden este fél tizenegy után néhány perccel kaptak bejelentést a szállodából, hogy valószínűleg ott tartózkodik az általuk körözött személy - mondta Tóth Gábor.

Ellenőrizték a parkolóban álló gépkocsit, átkutatták a férfi szállodai szobáját, ott megtaláltak egy bilincset, illetve a gépkocsin is kisebb sérülésnyomokat fedeztek fel. Valószínűsítették, hogy a férfi megegyezik azzal, akit őt köröznek. A belga hajnali egy óra után ment a gépkocsijához, ahol elfogták a rendőrök.

Megpróbálta eladni

Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrtiszt az MTI-nek korábban elmondta: a belga férfi az éjszakát egy mulatóban töltötte. Cseh koronával akart fizetni és amikor azt nem fogadták el, meglehetősen arrogánsan reagált. A szórakozóhelyen autókereskedőnek adta ki magát, és megpróbálta eladni BMW-jét, amellyel megállás nélkül átszáguldott a szlovák-magyar határon.

Előzőleg a határőrség hatósági személy ellen elkövetett gyilkossági kísérlet, a közlekedés biztonságának veszélyeztetése és illegális határátlépés miatt tett feljelentést a belga állampolgárságú férfi ellen.

Fizetés nélkül

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője elmondta: a belga férfi még kedden a cseh autópályán került konfliktusba az ottani rendőrökkel mivel nem volt autópálya matricája. A rendőrök egyik kezét megbilincselték, mégis megverte a két járőrt, majd elmenekült. Ezt követően kocsijával áttört a szlovák, majd a magyar határon is.

Az autós kedden reggel nyolc órakor száguldott át a rajkai átkelőnél, majdnem elsodorva a szolgálatban lévő útlevélkezelőt. A rendőrség egy órával később jelezte, hogy a férfi fizetés nélkül elhajtott a tatabányai benzinkúttól, ahol tankolt.

Nem volt elfogatóparancs

Orodán Sándor úgy vélte, ha a szlovák hatóságok időben jelzik a magyaroknak a cseh-szlovák határon történteket, akkor a magyar határnál "olyan csapdát állíthattunk volna, amin nem jutott volna keresztül." A szlovák szervek magyarázata szerint nem sejthették, hogy az ámokfutó Magyarország felé halad. Ők úgy gondolták, hogy Pozsonyba tart, ezért a saját határátkelőiknél sem vetettek be különleges intézkedéseket.

Németh Lajos, az Országos Rendőr Főkapitányság helyettes szóvivője elmondta, hogy a belga férfi nem szerepel az Interpol nemzetközi nyilvántartásában, és nem tudnak arról, hogy Magyarországon vagy külföldön bűncselekmény elkövetése miatt érvényben lenne ellene elfogatóparancs.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.