További Bulvár cikkek
|
A versenyeken induló borokat az OIV által előírt borbírálati pontrendszer szerint osztályozzák. Figyelembe veszik a nedű illatának, színének, zamatának minőségét, tisztaságát és intenzitását. Ezen kívül fontos szempont a zamathosszíság is: az aszúknál például sokkal hosszabban érződik az íz a szájban, mint más boroknál. Az igazán jó bort színének, illatának és zamatának sejtelmes egyvelege, harmóniája teszi rendkívülivé.
A brüsszeli versenyen húsz darab 6-7 különböző nemzetiségű szakértőből álló zsűri bírálta el a beérkezett mintákat. Sárkány Péter a Központi Élelmiszer Kutató Intézet borászati szakértője az egyik zsűri elnöke volt. Az egyes zsűrik az elnökökkel együtt pontoznak. Érékeléskor elhagyják a két szélső bírálati értéket (a legalacsonyabb és legmagasabb pontokat) és a köztes eredményekből állítják fel rangsort.
Brüsszelben 29 ország több, mint háromezer bormintája versenyzett. A franciák közel 1150 borral indultak, utánuk jöttek a spanyolok 335 mintával, majd az olaszok, a portugálok és utánuk a kisebb bortermelő országok. Magyarországról 48 borminta érkezett, amelyeknek mintegy harmada érmet kapott.
Névtelen mintákból választják ki a nyerteseket
A minták szigorúan névtelenül, letakart palackokban érkeznek a bírálókhoz, tehát az értékítéletet nem befolyásolhatják a borok márkái. Ennek ékesszóló jele, hogy a nagy aranyéremmel kitüntetett 25 borminta közül négy Ausztráliából került ki, kettő az Egyesült Államokból, 1-1 pedig Marokkóból, Szlovéniából, Chiléből és Svájcból és csak többit vitték el az olyan hagyományos bortermelők, mint Franciaország, Olaszország vagy Portugália.
Az ilyen nagyszabású világversenyekre egyébként az üveggyárak is készülnek, hiszen nem mindegy, hogy a minőségi borokat milyen pohárból kóstólják a szakértők. Az üveg vastagsága a fényhatások miatt, a pohár öblössége pedig a párolgási felület nagysága miatt meghatározó ízleléskor. Sárkány Péter kiemelte az ilyen világversenyek kereskedelmi oldalát: a legjobb termelők több ajánlatot is kaphatnak a forgalmazóktól, ami ismertséget és busás hasznot is jelenthet. Másrészt viszont az országok imázsát is meghatározzák ezek a találkozók.
A szerrncsés évjárat és különleges szőlőfajta a meghatározó
A bor akkor lesz igazán jó, ha szerencsés az évjárat. Fontos a sok napsütés, de jellegzetes bukét adhat a bornak, ha különleges szőlőből készül. Magyarországon több ilyen különleges fajtát is termelnek: például az irsai olivert, vagy a zeust, amik Brüsszelben díjat is nyertek.
A következő világbajnokságot Bordeaux-ban rendezik június 10. és 12. között. A versenyt Bordeaux-i Olimpiának keresztelték, itt mintegy 5000 mintából választják majd ki a legfinomabbakat.
|