Natália
-3 °C
8 °C

Szivacsos agyvelősorvadásban hunyt el egy kaposvári nő

2001.07.17. 16:26
Minden valószínűség szerint szivacsos agysorvadásban, az úgynevezett Creutzfeldt- Jacob kórban hunyt el hétfőn este egy 54 éves kaposvári nő a Kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórházban - tájékoztatta az MTI-t kedden Gimesi Mihály főigazgató főorvos.
A beteg hat héttel ezelőtt jelentkezett a megyei kórház idegosztályán zavarodottság és a normálisnál lassúbb gondolkodás tüneteivel. Állapota folyamatosan romlott, és egyre egyértelműbbé vált, hogy Creutzfeldt-Jacob kórról van szó.

A kaposvári kórházból a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem neurológiai klinikájára szállították a nőt. Itt megerősítették a diagnózist: gyaníthatóan a szivacsos agyvelőgyulladás klasszikus esetéről van szó, tehát nem a marhák által terjesztett prion okozta a megbetegedést.

Az 54 éves kaposvári nőt később visszavitték Kaposvárra, ahol hétfőn este elhunyt. Pontos kórleírást csak az agyvelő és a gerincvelő vizsgálata alapján adnak majd a kórházban. "Amennyiben beigazolódik a gyanú, ez lesz az első Creutzfeldt-Jacob kór miatti megbetegedés a somogyi megyeszékhelyen" - tette hozzá a főigazgató főorvos.

A kergemarhakór
A szivacsos marhaagylágyulást először 1986 novemberében azonosították Nagy-Britanniában, és 1994-ben már 137 ezer esetet tartottak nyilván - írta Vandana Shiva a Third World Resurgence egy korábbi számában.

A brit kormány eleinte igyekezett elbagatellizálni az ügyet, de a betegség terjedése minden elképzelést felülmúlt, részben azért is, mert a betegség jelei csak a kifejlett állatokon mutatkoznak. Időközben bebizonyosodott, hogy a betegség okozója az elhullott birkák és marhák teteméből készült táppal való etetés. 1988-ban 1,3 millió tonna állati maradványt dolgoztak fel Nagy-Britannia 41 ún. "zsírolvasztó üzemében". A tápadalékokat használó gazdák általában nem voltak tudatában annak, hogy mivel is etetik jószágaikat. A brit kormány 1989-ben betiltotta ugyan a belsőségek és agyi részek felhasználását, de ez nem állította meg a betegség további terjedését - az állati maradványok feldolgozásának teljes tilalmát kellene elrendelni. Birka esetében az is kiderült, hogy a betegség az anyaállatról a véren keresztül a magzatra is átterjedhet.

Az emberek megbetegedésének (Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes, CJD) fő forrása a fertőzött marhahús fogyasztása, de a fertőzésnek más útjai is vannak, például ha a beteg marhákkal foglalkozik. A betegség nemcsak a birkát és marhát, de más emlősállatokat, például a macskákat is nagy számban fertőzi. A kapcsolat a szarvasmarha és az ember betegsége között már bizonyított, és a CJD hosszú, 5-30 éves lappangási ideje miatt tartani lehet egy súlyos járvány kitörésétől is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.