Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Német macskát ölt a H5N1

2006.02.28. 16:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Fokozódik a madárinfluenza-helyzet Európában, a német Friedrich Loeffler Intézet közleménye szerint a H5N1 madárinfluenza-vírus okozta annak a macskának a halálát, amit egy észak-német szigeten találtak. Ez az első ismert eset a kontinensen, hogy emlősállat pusztult el a madárkórtól.

A laboratóriumi vizsgálatok a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatták ki egy macskában Németországban - közölte a szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (Friedrich Loeffler Intézet) kedden délután. A macskát Ruegen szigetén találták, ahol korábban több mint száz H5N1 vírussal fertőzött vadmadarat találtak a német hatóságok.

Az esetről további részleteket egyelőre nem tudni. Holland tudósok korábban már figyelmeztettek arra, hogy a házikedvencek, így a macskák is hordozhatják a madárinfluenza vírusát, annak az emberre veszélyes változatát is.

Az első ilyen esetet egy thaiföldi állatkertben regisztrálták, ahol nagymacskák - tigrisek - pusztultak el madárinfluenzában, emlékeztet a Reuters. Akkor a vizsgálatok kimutatták, hogy a macska fertőzött baromfihúst fogyasztott. A kutatók szerint a vírus macskáról macskára is terjedhet, arra azonban eddig még nem volt példa, hogy embert fertőzött volna meg madárinfluenzás macska.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.