Zalán
9 °C
19 °C

Cukorcsempészéssel vádolnak negyven pénzügyőrt Borsodban

2005.01.03. 16:31
Százmilliós csempészetben való közreműködéssel vádol nyolcvanhárom pénzügyőrt és vállalkozót a Borsod megyei ügyészség. A negyven megvádolt pénzügyőr többsége már nem dolgozik a testületnél.

Vesztegetéssel vádolt meg pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat, összesen 83 embert Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal, mert a vámosok kenőpénzért jogszabályellenesen engedtek át szállítmányokat a határon, közölte a megyei főügyész. A gyanúsítottak között negyven pénzügyőr van.

A magyar-szlovák határon lévő tornyosnémeti átkelőhelyen szolgálatot teljesítő vám- és pénzügyőrök közül többen a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges engedéllyel nem rendelkező teherautókat, kamionokat léptették át pénzért a határon, mondta Boholy Zoltán. Két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, a 100 millió forintos értéket jócskán meghaladó édesség és cukor Magyarországra csempészéséhez járultak hozzá pénzügyőrök.

A Szlovákiából Magyarországra szállított édességet kenőpénz ellenében, fiktív tranzitáruként tüntették fel a vádlottak, ráadásul az okmányokon kevesebbet regisztráltak a valódinál. Az édességet papíron "utaztatták", a magyar-román határon lévő csengersimai átkelőn az ottani vámosok igazolást adtak ki, amely szerint az áru elhagyta az országot, noha valójában Magyarországon értékesítették, mondta a főügyész.

Hozzátette, jelenleg valamennyi vádlott szabadlábon van, korábban azonban hosszabb-rövidebb ideig harmincheten voltak előzetes letartóztatásban.

Rozsnyai Géza, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának vezetője elmondta, hogy a megvádolt pénzügyőrök többsége már nem dolgozik a testületnél főként azért, mert megszűnt a munkahelyük a magyar-szlovák határon az uniós csatlakozást követően. Több vádlott pedig belterületi vámhivatalokhoz került.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.