Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Bíróság elé állítják a részeg pilótát

2003.12.22. 11:36
Öt év börtönre is ítélheti Richar George Harwellt. A Virgin Atlantic pilótája részegen akart felszállni a társaság Washingtonból Londonba tartó, teletömött Boeing 747-vel. Az amerikai légügyi hatóság szerint "elenyésző számban" repülnek részeg pilóták.
Hétfőn állítják bíróság elé Richard George Harwellt Washingtonban - írja a Washington Post. A Virgin Atlantic légitársaság pilótáját pénteken közvetlenül a felszállás előtt tartóztatták le. Harwell keményen berúgva készült felszállni egy Boeing 747-essel, 383 utassal a fedélzeten. A pilótát most "alkoholos befolyásoltság alatti repülőgép-vezetés" vádjával akár öt év börtönre is büntethetik.

Részegen tilos repülni

Az Egyesült Államok légügyi hatósága emellett külön vizsgálat keretében egy életre bevonhatja Harwell pilótaengedélyét. Az amerikai szabályozás szerint a pilóták tizennyolc órával a repülés előtt fogyaszthatnak utoljára szeszes italt, véralkoholszintjük nem haladhatja meg a 0.04 ezreléket. Egyelőre nem tudni, hogy Harwell mikor és mennyit ivott utoljára a felszállás előtt - írja a Post.

Jellemzően nem iszik

"Megrázott és meglepett minket az eset" - nyilatkozta a napilapnak John Riordan, a Virgin Atlantic szóvivője. Mint mondta, pilótájuk múltja makulátlan, "nem is jellemző rá" hogy részegeskedne. A légitársaság washingtoni hotelekben helyezte el az incidens miatt törölt járat utasait, akiket végül szombaton juttattak el Londonba.

A Post értesülései szerint nem ritka, hogy a pilóták részegen próbáljanak felszállni. Csak az Egyesült Államokban öt esetben kellett eltiltani a repüléstől pilótákat az elmúlt tizenhét hónapban. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pilóták gyakrabban isznak-e az utóbbi időben, vagy csak a szeptember 11. terrortámadások után megerősített biztonsági ellenőrzések működnek jobban - nyilatkozta a napilapnak Barry Swedler, az amerikai Közlekedésbiztonsági Tanács Biztonsági Előírások Osztályának volt vezetője.

Ritka a részeg pilóta

Swedler "ébresztő" jelnek tartja a pénteki incidenst. Harwell "nagyon közel volt hozzá, hogy felszálljon" - nyilatkozta a Postnak.

A szövetségi Légügyi Felügyelet (FAA) az eset szigorú kivizsgálására tett ígérete mellett azért igyekezett csökkenteni a pánikot. "Hatvanezer regisztrált pilóta van az Egyesült Államokban. Ha néha-néha elő is fordul, hogy valaki, teszem azt, részegen repül, ez még mindig elenyésző szám" - nyilatkozta a Postnak William Shumann, az FAA szóvivője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.