Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Gyomirtóval mérgezett patak Romániában

2002.03.18. 09:32
Gyomirtót szórt a romániai Maros megye Egres nevű patakába egy tizenegyéves kisfiú. A román sajtó beszámolója szerint legalább harminc ember mérgezését okozták a kihalászott döglött halak. Az ifjú tettes azzal magyarázta a történteket hogy azt hitte: festéket rejtenek a patakba öntött hordók.
Több mint harminc ember mérgezését okozták a romániai Maros megye egyik településén az Egres patakból kihalászott döglött halak - jelentette hétfőn a romániai sajtó. A lapok beszámolói szerint a halak pusztulását az okozta, hogy Kozmatelkén nagy mennyiségű gyomirtószer került a patakba. A bajt egy 11 éves kisfiú okozta, aki a volt termelőszövetkezet udvarán tárolt műanyag hordók tartalmát a patakba döntötte, mivel azt hitte, hogy a hordókban festék található.

Tömeges halpusztulást okozott a gyomirtó

A szennyezés tömeges halpusztulást okozott. A település lakói közül sokan kihalásztak és ettek a döglött halakból. Emiatt a hétvégén összesen 32 embert - köztük 14 gyermeket - kellett kórházba szállítani. Az illetékeseknek egyelőre gondot okoz a felelősség megállapítása, mivel az évek óta a szabadban tárolt gyomirtó az egykori termelőszövetkezet tulajdonát képezte.

A román sajtó a közelmúltban cikkezett arról, hogy országszerte rendkívül nagy mennyiségű gyomirtószer található az egykori termelőszövetkezetek területén. A gyomirtót több mint egy évtizede tárolják olyan körülmények között, hogy a mérgező anyag bármikor a szabadba kerülhet.

A környezetvédelmi tárca tehetetlen

A román környezetvédelmi minisztérium egyelőre tehetetlen, mivel a megmaradt régi gyomirtók biztonságos megsemmisítésére Romániában nincs lehetőség, a tárcának pedig nincs pénze arra, hogy a vegyszert külföldre szállítsák. A veszélyt jelző újságcikkek megjelenése után a tárca illetékesei azt közölték, hogy Románia az Európai Uniótól szeretne anyagi segítséget kérni a veszélyforrás felszámolására.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.