Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Jótékonykodni akart a cukrot vásárló hamiskártyás

2001.07.04. 14:07
Elsőfokon próbaidőre bocsátotta a Szegedi Városi Bíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly szeptemberben Orbán Viktor és Torgyán József nevére szóló ügyfélkártyákkal közel négy és fél tonna cukrot vásárolt a szegedi Metro áruházban. A vállalkozó nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett el: állítása szerint csupán azért nem akarta, hogy a vállalkozásában nyoma maradjon az öt és fél milliós tételnek, mert a cukrot egy gyermekotthonnak kívánta adományozni.
A Szegedi Városi Bíróság szerdán elsőfokon egy évre próbaidőre bocsátotta B. Csaba soltvadkerti vállalkozót, aki tavaly szeptemberben a miniszterelnök és az akkori földművelési és vidékfejlesztési miniszter nevével ellátott ügyfélkártyákkal közel négy és fél tonna cukrot vásárolt a szegedi Metro Áruházban - tudta meg az Index a bíróság illetékesétől. A nem mindennapi üzletre februárban, egy áruházi ellenőrzés során derült fény, amikor észrevették egy állítólagos Orbán Viktor, - Szeged, Nemtudomka köz 3. - és Torgyán József,- Békéscsaba, Paraszt utca 5. alatti lakos - 5 millió 400 ezer forint értékű cukorvásárlását.

Inkognitóban akart maradni a jótékony vállalkozó?

A soltvadkerti vállalkozó a nyomozás során többször megváltoztatta vallomását: az APEH nyomozóinak először gyerekes csínynek minősítette az esetet, később pedig, módosítva álláspontján pillanatnyi elmezavarral magyarázta tettét. B. Csaba később azt mondta: azért nem a saját vevőkártyájával vásárolta a kristálycukrot, mivel inkognitóját megőrizve kívánta egy gyermekotthonnak adományozni az árut.

Ehhez kérte a Szegedi Bíróság által szerdán ötvenezer forintra büntetett S. Tibor segítségét. Az osztályvezető a vállalkozó kérésére ki is állította a két politikus nevére szóló kártyákat: az Orbán Viktor nevére kiállított kártyát még aznap, a Torgyán József nevére kiállítottat pedig két nappal később használta a vállalkozó. Miután az eset kitudódott, azonnali hatállyal felmondtak S. Tibornak, valamint azon munkatársainak is, akiknek tudomása volt a történtekről.

A soltvadkerti vállalkozó felmentését kérte

Az ügyészség végül magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja miatt emelt vádat a B. Csaba és S. Tibor ellen. A szerdai tárgyaláson született ítélet nem jogerős:a soltvadkerti vállalkozó nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el, és a tényállás téves megállapítása miatt felmentését kérte. A Metro áruház ötvenezer forintos pénzbüntetéssel sújtott volt dolgozója pedig, aki beismerte tettét, enyhítésért fellebbezett.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.