Piroska
-10 °C
1 °C

Lezuhant egy helikopter a világ tetején

2003.05.28. 09:26
Egy ember meghalt, hat megsérült, amikor szerdán lezuhant egy hegymászókat szállító helikopter a világ legmagasabb pontja, a Mount Everest közelében. A térségben jelenleg több, mint száz hegymászó tartózkodik, hogy meghódítsák a 8848 méter magas csúcsot Edmund Hillary hegymászásának ötvenedik évfordulójára emlékezve. A legendás, most 83 éves új-zélandi alpinista egyébként maga is Nepálban tartózkodik.
Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. A két sérült, köztük a pilóta, állapota válságos, őket a nepáli fővárosba, Katmanduba szállították. A térségbe két katonai mentőhelikoptert is vezényeltek. Jelenleg száznál több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.

Éppen fél évszázada, 1953. május 29-én jutott fel először ember a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) tetejére. Edmund Percival Hillary új-zélandi alpinista a nepáli Tenzing Norgay serpa (nepáli hegyi vezető) társaságában a világon elsőként érte el a Mount Everest tetejét. Az elmúlt fél évszázadban 175-en vesztették életüket a hegycsúcs ostromában.

A most 83 éves Edmund Hillary, akit később teljesítménye elismeréseként lovaggá ütöttek, kedden díszszemlén vett részt Katmanduban. A tervek szerint Hillary szerdán megnyitja az Everest fotókiállítást majd azt követő sajtóértekezleten arról számol be, hogy mit jelent Nepálnak és a világnak a Mount Everest meghódítása.

A megemlékezés csütörtökön éri csúcspontját, amikor Lokandra Bahadur Csand nepáli kormányfő találkozik a csúcsot meghódító hegymászókkal, akik teára is hivatalosak Gianendra Bir Bikram Sah Deva nepáli királyhoz és feleségéhez.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.