Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Mégsem dúsgazdag II. Erzsébet

MTI
2003.01.01. 13:31
Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynő egyáltalán nem lehet olyan gazdag, mint sokan gondolják - derült ki szerdán, a törvény értelmében harmincéves késleltetéssel most nyilvánosságra hozott 1972-es kormányzati iratokból. Azért kell felülvizsgálni az uralkodó vagyonáról alkotott elképzeléseket, mert sokkal kevesebbet örökölt apjától, VI. György királytól, mint korábban vélték. A királynő éppen 1972-ben az uralkodói háztartás állami finanszírozásának felülvizsgálatát kérte a kormánytól - mivelhogy állami kötelezettségeinek költségei kezdték messze meghaladni az addigi költségvetési kiutalást -, és a kormány vizsgálatot tartott az ügyben. Az így keletkezett iratok is nyilvánosságra kerültek szerdán.

"Teljesen világos, hogy őfelsége távolról sem a világ leggazdagabb asszonya, sőt, a forgalomképes vagyont figyelembe véve, még az Egyesült Királyságban sem a leggazdagabb" - állapították meg a harminc évvel ezelőtt elvégzett vizsgálat közben. A kormányzati jelentés szerint II. Erzsébet magánvagyona "számottevően kisebb", mint a Beatles együttes tagjaié együttvéve - habár a jelentésben egyikről sincs számadat.

Jelenleg a brit költségvetés évi 12,7 millió fonttal támogatja az uralkodóházat az államfői és más közéleti kötelezettségek teljesítésében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.