Szent lehet II. Miklós cár

MTI
2003.05.16. 17:43
Az orosz legfelsőbb bíróság pénteken elutasította a néhai II. Miklós cár szentté avatásáról szóló zsinati határozatot megtámadó állampolgári beadványt.

Az orosz ortodox egyház legmagasabb testülete 2000-ben döntött az utolsó orosz uralkodó kanonizálásáról. A bíróságnak címzett felülvizsgálati kérelem megfogalmazói ezzel szemben úgy ítélték meg, hogy az Oroszországot az I. világháborúba hajszoló cár nem méltó arra, hogy helyet foglaljon az ortodox szentek sorában. A legfelsőbb bíróság nem részletezett okból kifolyólag zárt ajtók mögött tárgyalta az ügyet, amelyen sem a felperesek, sem az alperesek nem jelentek meg.

Vszevolod Csaplin, a moszkvai pátriárchátus szóvivője az ítélethirdetés után nagyon furcsának nevezte, hogy a beadvány egyáltalán eljutott a bírói szakba - elvégre egy világi államban értelemszerűen nem létezhet olyan állami törvény, amelyik előírja az egyháznak, hogy kit avathat szentté és kit nem. Arra is felhívta a figyelmet, hogy II. Miklós kanonizálása mellett nem a cár élete, illetve uralkodói tettei alapján, hanem mártírhalálát elismerve döntött az egyház.