Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Jön a La Nina

MTI
2003.06.27. 18:20
A 90-es években világszerte időjárási anomáliákat okozó jelenség, spanyol nevén El Nino már elmúlt, ám föllélegezni korai volna.

"Április óta egyre több jel valószínűsíti egy ellentétes előjelű légköri jelenség, a La Nina megjelenését - hangzott el pénteken a WMO genfi központjában. - A következő két hónap kritikus lesz ebből a szempontból, a szakemberek árgus szemmel figyelik a hőmérséklet alakulását a Csendes-óceán térségében." Az El Nino (kisfiú) annak idején az óceán hőmérsékletének emelkedésével hívta fel magára a figyelmet. "Utóda", La Nina (ez spanyolul kislányt jelent) ezzel ellenkező hatást fejt ki: a tengervíz hőmérséklete csökken.

A periodikusan jelentkező "kislány" általában egy évig uralja a légkört; ezalatt szárazság alakul ki Dél-Amerikában, Afrikában száraz és árvizes időszakok váltják egymást, míg Ázsiába visszatérnek a kiadós esők. A legutóbbi La Nina heves esőzéseket és kiterjedt árvizeket okozott Indonéziában, ahol előzőleg sokáig aszály uralkodott az El Ninónak "köszönhetően.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.