Átfestik a MiG-eket

MTI
2003.07.02. 06:31
Júliusban átfestik a magyar légierő tizennégy MiG-29-es vadászrepülőgépét - közölte Balogh Imre vezérőrnagy, a légierő parancsnoka az MTI érdeklődésére. A repülőgépeken a festék az elmúlt évek során megkopott, így szükségessé vált az átfestés. A munkálatokat Magyar Honvédség Kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán lévő légijármű-javító üzemében végzik. Az első repülőgép kísérleti festése már megtörtént, rajta van az úgynevezett lajstromjel és a felségjelzés is.

A próbafestés során elkészült szürke színű repülőgép egyik oldalán a függőleges vezérsíkon hagyományos piros-fehér-zöld változatban látható az ék alakú magyar felségjelzés, a gép törzsén pedig piros a lajstromjel is. A repülőgép másik oldalán a NATO-szabványoknak megfelelően a szürke különböző árnyalataival festették fel ezeket a jeleket. Az átfestett MiG-29-es próbarepülést hajt végre, amelynek során kiderül, hogy az új festés kibírja-e például a hangsebesség feletti repülést.

Balogh Imre elmondta, hamarosan döntés születik arról, hogy a két festés közül a színes vagy a szürke változat kerül a tizennégy vadászrepülőgépre. A MiG-ek átfestése összesen mintegy 10 millió forintba kerül. Az MTI úgy tudja, hogy a repülőgépek hasára úgynevezett "fals-kabintetőt" is festenek majd. Ez az esetleges légi harcok esetén lehet hasznos, mert távolról szemlélve nem derül ki azonnal, hogy a repülőgép éppen merre fordul.