Szigorúbban ellenőrzik a teherfuvarozókat

2003.10.06. 13:31
Az Országos Rendőrfőkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség, a Katasztrófavédelem és a Közlekedési Főfelügyelet mai közös sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint összehangolt akció indul a hazánk területén áthaladó teherfuvarozók átfogó ellenőrzésére. A hivatalos szervek jelen lévő képviselői elmondták, a lépéseket a tehergépjárművek által okozott balesetek kismértékű - ám a médiában szerintük túlexponált - emelkedése indokolja. A határokon, és az ország területén folyó akció keretein belül a menetokmányok rutinellenőrzésén túl ellenőrzik a menetíró berendezést, illetve a rakományt is, különös tekintettel a veszélyes anyagokra.

Mindez egyúttal uniós ajánlásra is történik, mivel hazánk átmenőforgalma jórészt az Európai Unióba irányul. Ennek kapcsán hangzott el az is, hogy a jelenleg szokásos évi 280 ezer alkalom, mely a tahográfok ellenőrzését célozza, a jövőben kétszeresére kell emelkedjen. A sofőrök vezetési és pihenőidejének felülvizsgálatához szükséges személyi és eszközbéli feltételek megteremtéséhez már érkezett is uniós támogatás, az együttműködő szervek állományából háromszáz fő kiképzése megtörtént. Ők "vethetők be" a főként külföldi tehergépjárművekre koncentráló akcióban, melyben a hangsúly a "kevésbé jogkövető habitusú" országokból érkező kamionok ellenőrzésén van.

Dr. Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója elmondta, hogy az "összehangolt megelőzési akció" keretében más eszközöket is igénybe vesznek a hatékonyság érdekében, így oktató és tájékoztató filmeket készíttetnek a fuvarozók továbbképzésére (főként a veszélyes anyagok körültekintő és szabályos kezelése, szállítása kapcsán). Három nyelvű szóróanyag is készül, melyet a határainkon belépő teherfuvarozó sofőrök kapnának, valamint megegyeztek a hazai fuvarozókkal, hogy a rendőri tapasztalatokat megosztják a szállító cégekkel, illetve lehetőséget adnak azok képviselőinek a közúti ellenőrző akcióknál való jelenlétre.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az akció már hétfőn elkezdődik, elsősorban a határátkelőhelyeken áthaladó teherforgalom ellenőrzésével, melyet napokon belül követ majd a belföldi (telephelyeket, pihenőhelyet, közúti forgalmat érintő) ellenőrzés.