Natália
-3 °C
7 °C

Szigorúbban ellenőrzik a teherfuvarozókat

2003.10.06. 13:31
Az Országos Rendőrfőkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség, a Katasztrófavédelem és a Közlekedési Főfelügyelet mai közös sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint összehangolt akció indul a hazánk területén áthaladó teherfuvarozók átfogó ellenőrzésére. A hivatalos szervek jelen lévő képviselői elmondták, a lépéseket a tehergépjárművek által okozott balesetek kismértékű - ám a médiában szerintük túlexponált - emelkedése indokolja. A határokon, és az ország területén folyó akció keretein belül a menetokmányok rutinellenőrzésén túl ellenőrzik a menetíró berendezést, illetve a rakományt is, különös tekintettel a veszélyes anyagokra.

Mindez egyúttal uniós ajánlásra is történik, mivel hazánk átmenőforgalma jórészt az Európai Unióba irányul. Ennek kapcsán hangzott el az is, hogy a jelenleg szokásos évi 280 ezer alkalom, mely a tahográfok ellenőrzését célozza, a jövőben kétszeresére kell emelkedjen. A sofőrök vezetési és pihenőidejének felülvizsgálatához szükséges személyi és eszközbéli feltételek megteremtéséhez már érkezett is uniós támogatás, az együttműködő szervek állományából háromszáz fő kiképzése megtörtént. Ők "vethetők be" a főként külföldi tehergépjárművekre koncentráló akcióban, melyben a hangsúly a "kevésbé jogkövető habitusú" országokból érkező kamionok ellenőrzésén van.

Dr. Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója elmondta, hogy az "összehangolt megelőzési akció" keretében más eszközöket is igénybe vesznek a hatékonyság érdekében, így oktató és tájékoztató filmeket készíttetnek a fuvarozók továbbképzésére (főként a veszélyes anyagok körültekintő és szabályos kezelése, szállítása kapcsán). Három nyelvű szóróanyag is készül, melyet a határainkon belépő teherfuvarozó sofőrök kapnának, valamint megegyeztek a hazai fuvarozókkal, hogy a rendőri tapasztalatokat megosztják a szállító cégekkel, illetve lehetőséget adnak azok képviselőinek a közúti ellenőrző akcióknál való jelenlétre.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az akció már hétfőn elkezdődik, elsősorban a határátkelőhelyeken áthaladó teherforgalom ellenőrzésével, melyet napokon belül követ majd a belföldi (telephelyeket, pihenőhelyet, közúti forgalmat érintő) ellenőrzés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.