Hatástalanították a világháborús bombákat egy francia kisvárosban

MTI
2003.10.26. 14:59
Incidens nélkül, sikeresen hatástalanítottak a tűzszerészek két második világháborús amerikai bombát az észak-franciaországi Brest kikötővárosban. A vasárnap kora délután lezajlott veszélyes művelet előtt a közel hatvan éve földben fekvő 500, illetve 250 kilogrammos robbanószerkezetek körzetében 400 méteres sugarú körből költöztették ki a lakosságot. Az 5500 ember evakuálása szombat estétől vasárnap reggelig tartott. Egy részüket a bresti kiállítási központban helyezték el, néhány tucat idős embert kórházakban szállásoltak el, mások ismerősöknél és rokonoknál töltötték az éjszakát és a vasárnap délelőttöt.

A két alvó bombát egy multiplex mozi alapjainak kiásásánál találták meg szeptember végén, illetve október első napjaiban. A szükséges előkészületek befejezéséig több tonna földdel újra betemették őket, és a helyszín köré 15 méter átmérőjű körben 8 méter magas földfalat tornyoztak fel. A feladatot bonyolította, hogy a két hatalmas robbanószerkezet az észak-atlanti kikötőváros sűrűn lakott központjában, a posta, a polgármesteri hivatal, a bölcsészettudományi kar, egy kórház és több szálloda által határolt térségben került elő.

Brestben, amelyet a második világháború végén a szövetséges amerikai légierő szinte porig lerombolt, nem először fedeztek fel még fel nem robbant bombákat. A német náci hadsereg egyik erődítményéül szolgáló városra zúdított a bombazápor darabjainak csak egyharmada detonált, nagy részüket az előző évtizedekben találták meg. Vasárnap kora délután megkezdődött az evakuáltak hazatelepítése.