Massachusettsben nem tiltható az egyneműek házassága

MTI
2003.11.18. 18:29
Alkotmányellenesnek ítélte Massachusetts szövetségi állam legfelsőbb bírósága az azonos neműek közötti házasságkötés tilalmát, a meleg és a leszbikus pároknak azonban egyelőre még várniuk kell kapcsolatuk törvényesítésére.

A kedden meghozott döntés indoklásában a bírói testület leszögezte, hogy Massachusetts állam alkotmányát sérti, ha valakit megfosztanak a polgári házasság jelentette védelemtől, előnyöktől és kötelezettségektől csupán azért, mert vele azonos nemű személlyel kívánja összekötni az életét. Vermont után Massachusetts a második állam, ahol nagy lépést tettek előre a homoszexuálisok jogainak érvényesítéséért.

A bostoni döntés nem adott választ ugyanakkor annak a hét egynemű párnak a keresetére, akik Massachusetts államot perelve abban reménykedtek, hogy a legfelsőbb bíróság házasságkötési engedélyük kiadására fogja utasítani a hatóságokat. A taláros testület erre már nem szánta el magát, viszont felszólította az állam törvényhozását, hogy 180 napon belül találjon megoldást az alkotmánysértő helyzet orvoslására.