Már nem keresik a magyar hegymászót Ausztriában

MTI
2003.11.30. 14:01
Leállították a kutatást az Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál eltűnt magyar hegymászó után - adta hírül vasárnap az APA osztrák hírügynökség.

A Klagenfurtból keltezett legfrissebb bécsi beszámolóban emlékeztettek arra, hogy a 30 éves magyar operatőr szerdán zuhant le a hegyről mintegy 3600 méteres magasságban. A hírszolgálati iroda szerint a hegymászó 27 éves rendőr társával együtt indult a Grossglockner csúcsa felé, jóllehet a helyiek az rossz időjárási viszonyokra hivatkozva nem tanácsolták ezt. Az osztrák csendőrség szerint a magyar alpinisták felszerelése hiányos volt, de arról nem szóltak a híradások, hogy ez pontosan mit jelent.

Az osztrák hegyi mentők már szerdán a csúcs felé indultak a szerencsétlenül járt magyar felkutatására, azonban a roszz időjárás miatt félbe kellett szakítani akciójukat. Azóta is csak helikopterekkel tudták keresni az eltűnt magyart, mert a lavinaveszély és a sűrű hóesés megakadályozta a gyalogos kutatást. Ez viszont mindeddig semmiféle támpontot sem adott ahhoz, hogy hol keressék a magyar alpinistát, a kutatás így vasárnap leállt. Az osztrák tömegtájékoztatás már szombaton arról adott hírt, gyakorlatilag nincs esélye annak, hogy a magyar alpinista életben van.

Az osztrák hírügynökség vasárnapi jelentésében a heiligenbluti rendőrség egyik beosztottját idézte, aki szerint a szerencsétlenül járt magyart valószínűleg egy lavina hótömege temette be.