Feketemunkások a Pécsi Erőműben

MTI
2004.03.03. 13:50
Eljárás indult huszonnyolc külföldi állampolgár ellen, akiket egy cég engedély nélkül dolgoztatott a Pécsi Erőműben; a huszonhét lengyel és egy szlovák szakmunkásra kiutasítás vár - tájékoztatta a határőrség az MTI-t szerdán.

A feketemunkára azt követően derült fény, hogy a határőrség beavatkozó alosztálya az idegenrendészeti és a munkaügyi hatósággal közösen kedden ellenőrzést tartott az energetikai vállalatnál, az igazoltatottak pedig nem rendelkeztek a magyarországi munkavállaláshoz szükséges papírokkal - mondta el Balog Tamás, a Pécsi Határőr Igazgatóság sajtóreferense.

Török Gábor, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-dunántúli Igazgatóságának idegenrendészeti osztályvezetője elmondta: a huszonhét lengyel és egy szlovák munkást nem az erőmű, hanem alvállalkozója alkalmazta külföldi céggel kötött partnerszerződés alapján.

Az osztályvezető közölte, a szakmunkások precíziós hegesztők, akikből hiány van Magyarországon, miután e szakma magyar képviselői jobb jövedelmek reményében főként Nyugat-Európában dolgoznak. Ha beigazolódik a munkáltató felelőssége is, a cég komoly pénzbírságra számíthat.