Nem beszél a zálogházi rabló

MTI
2004.03.12. 11:13
Még nem akart vallomást tenni a zálogházi rablássorozat másodrendű vádlottja a büntetőper második tárgyalási napján, pénteken a Fővárosi Bíróságon. Gombos László közölte, hogy a tárgyalás menete folyamán tesz majd vallomást, de hozzáfűzte: "azt gondolom, hogy ennek még nincs itt az ideje". A vádlottnak felolvasták korábbi vallomásait, amelyben tagadta bűnösségét.

A bíró a Miskolcon elkövetett rablással kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy kié lehettek a meneküléshez használt Peugeotban talált tárgyak: a Scorpio géppisztoly, pisztoly, műbajusz, szemüveg és paróka, valamint különféle zálogházi tárgyak. A vádlott közölte, a tulajdonos személyéről nem kíván nyilatkozni, azt viszont elismerte, hogy a gépkocsiban talált mobiltelefon az övé volt. Gombos arra sem akart válaszolni, hogy miként került ő ebbe az autóba, és ki ült még a járműben. Elismerte azonban azt, hogy abban az időben a Winkler András nevet használta, és az ehhez a névhez tartozó iratai is voltak, mert körözték. Mint mondta: "elismeri bűnösségét abban, hogy hamis okmányokat használt". Az ügy elsőrendű vádlottja közölte, hogy ebben az időben nem volt Miskolcon.

Az ügyészség szerint a három bíróság előtt álló férfi és az ismeretlen helyen tartózkodó negyedik társuk 2000 novembere és 2001 augusztusa között tucatnyi zálogházat rabolt ki, és összesen több száz millió forintnyi értéket tulajdonított el, javarészt ékszereket. Két vádlottat a tucatnyi minősített rablás mellett hivatalos személy sérelmére több emberen elkövetett emberölés kísérletével is vádolják. Továbbá Horváth Szilárdot megvádolták még egy aljas indokból elkövetett emberöléssel is, mert 2000 augusztusában lelőtte a Római parti diszkó biztonsági őrét. A vádban szereplő minősített emberölés miatt akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.