Géppisztoly-tölténnyel próbált behatolni egy férfi a román parlamentbe

MTI
2004.03.18. 09:33
Géppisztoly-töltényekkel próbált behatolni a román parlament épületébe egy férfi - számolt be a csütörtöki romániai sajtó Tudor Mohorára, a képviselőház titkárára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a gyanúsított azzal az ürüggyel jelentkezett a bejáratnál, hogy egy reklámcéget képvisel, amely az iparügyi bizottság felkérésére szimpóziumot készít elő. Az ellenőrzésen azonban fennakadt: a parlament védelmi feladatait ellátó gárda nyolc darab 7,62 mm-es géppisztoly-lövedéket talált nála.

Az eset a madridi merénylet miatt nagy feszültséget keltett a törvényhozó testület falain belül. A férfit jelenleg a fővárosi rendőrségen hallgatják ki. Kiszivárogtatott hírek szerint Radu Apostolnak hívják, és a sajtóban dolgozott. A lapok értesülése szerint a román hírszerző szolgálat (SRI) igazgatója keresztfiának mondta magát.

Bukarestiek visszaemlékeznek arra, hogy 1989 decemberében, a román forradalom győzelme után mintegy két hétig a lakosságot mindeddig ismeretlen, titokzatos terroristák tartották rettegésben. Utólag a román nyomozószervek és vizsgálóbírók megállapították: ezeknek az elemeknek a kedvelt fegyvere éppen a 7,62-es kaliberű géppisztoly volt.