Tiltott önkényuralmi jelkép miatt előállította a Munkáspárt alelnökét

MTI
2004.04.03. 18:14
Tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt a rendőrség előállította a Munkáspárt alelnökét szombaton. Vajnai Attilát a fővárosi Szabadság téren, a szovjet emlékműnél tartott április 4-ei megemlékezésről állították elő az V. kerületi rendőrök, mert ötágú vörös csillagot viselt.

Az alelnök az előállítás után az MTI-nek azt mondta, hogy a rendezvény biztosításában résztvevő rendőri vezető figyelmeztette, hogy takarja el, vagy vegye le a vörös csillagot, de erre nem volt hajlandó.

Hozzátette: a fogva tartása ellen panaszt tett a rendőrségen, mivel kérése ellenére nem kapott innivalót.

Az alelnök mellett a párt egyik tagját is előállították, aki egy olyan, kereskedelmi forgalomban is kapható pólót viselt, amelyen szintén tiltott jelkép van - közölte a párt sajtófőnöke. Vajnai Attilát tiltott önkényuralmi jelkép, ötágú vörös csillag viselése miatt március 4-én egy év próbára bocsátotta első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság kimondta, hogy Vajnai Attila elkövette a bűncselekményt, az egyéves próbára bocsátás kapcsán viszont megjegyezte, hogy a bűncselekményre a törvényben megállapított legmagasabb büntetési tétel a pénzbüntetés, ami jelzi a cselekmény csekély társadalmi veszélyességét.