Másfél méteres vízbe fulladt öt nyugdíjas

MTI
2004.06.01. 15:41
Másfél méteres vízben lelték halálukat azok a nyugdíjasok, akik felborult bárkájuk alá szorulva fulladtak meg hétfőn az ausztriai Hinterbrühl föld alatti tavas barlangjában történt szerencsétlenségben.

Az osztrák rendőrség adatai szerint az óránként maximum 5 kilométeres sebességre képes, villanymotor meghajtású bárka nem volt túlterhelve, és vezetője sem hibázott, amikor a vízi jármű Európa legnagyobb föld alatti taván egy fordulónál felborult. A balesetben a bárka valamennyi utasa - a vezetővel együtt 29 személy - a vízbe zuhant, ám 5 nyugdíjas nem tudott kimenekülni a felborult vízi jármű alól, és megfulladt, miközben társaik szárazra vergődtek az 1,2-1,5 méter mélységű vízből.

Az áldozatok közül négy német 59 és 75 életév közötti, a belga áldozat egy 64 esztendős nő. A bárka kormányosa a borulás után megpróbálta azonnal visszafordítani a másfél tonnás járművet, ám kísérlete sikertelen maradt, miközben a pánikhelyzetben menekülő utasok egy része a felborult bárkába kapaszkodva próbált szárazra evickélni.

A hatóságok szerint elképzelhető, hogy a bárka három hosszanti légkamrája közül az egyik meghibásodhatott. Alkalmasint ez okozhatott olyan labilis egyensúlyi helyzetet, amely boruláshoz vezetett, jóllehet az életben maradottak vallomásai szerint ennek semmiféle jelét sem tapasztalták a mintegy fél órás föld alatti hajókázás alatt.