Nem szabad Bambit gondjainkba venni

2004.06.08. 10:56
"Ne közeledjünk a látszólag magukra hagyott őzgidákhoz!" - tanácsolja Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Rt. tájékoztatási főmunkatársa. Az őzek május végi, június eleji ellési időszakában sok gida válik a jószándékú, de tudatlan turisták áldozatává - áll a közleményben. A jelzett turistautakat elhagyó kirándulók sokfelé botlanak látszólag magára hagyott, gyenge, a földön mozdulatlanul fekvő őzgidába. A segíteni akaró emberek az "árva" állatot sokszor hazaviszik, vagy a Parkerdő Rt. Budakeszi Vadasparkjának kapuján kopognak be, a gida elhelyezését kérve. Csak a múlt hétvégén tíz ilyen eset fordult elő.

A segítő szándék ebben a formában azonban akár a gida halálát is okozhatja. Az erdészet szakemberei ilyenkor már hiába tesznek meg mindent az élőhelyéről és az anyja mellől elszakított állat megmentésére. Ezek a néhány napos állatok ugyanis nem "árvák", hanem csak az ösztöneikre hallgatnak. Még gyengék ahhoz, hogy kövessék táplálkozó vagy éppen a közelgő turisták elől menekülő anyjukat, ezért avarhoz hasonló rejtőszínüket kihasználva mozdulatlanul a földre kuporodnak, így várva a veszély elmúltát.

Aki ilyenkor akár csak megsimogatja az aranyos állatot, gyakorlatilag halálra ítéli azt, hiszen az emberszagot megérző suta nem mer közeledni kicsinyéhez. A rabságba, zárt helyre kerülő vadon született állatok pedig sok esetben nem élik túl az őket ért nagy stresszhatást. Az erdészet dolgozói ezért arra kérnek minden erdőben járót, ne hagyják el a jelzett utakat, és ha mégis egyedül lévő őzgidára találnának, ne közeledjenek hozzá - hadd élje le életét születése helyén, az erdőben.