Tart a kárfelmérés a jégverte borsodi településeken

MTI
2004.06.14. 16:35
Nem fejeződött be a kárfelmérés a jéggel vert borsodi településeken az eredetileg megszabott hétfői határidőig, eddig csaknem másfélezer ingatlantulajdonos jelezte, hogy kár érte házát, számuk azonban napról-napra emelkedik - tájékoztatta az MTI-t a védelmi bizottság megbízott titkára hétfőn. Ezidáig 1460 ingatlan tulajdonosa közölte, hogy házát valamilyen mértékben kár érte az elmúlt hét közepén, szerdán a diónyi, illetve tyúktojásnyi, pénteken pedig a borsószem nagyságú jég kísérte felhőszakadás miatt - mondta Papp Károly ezredes.

Csupán hétfőn csaknem hatvan új bejelentés érkezett - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy a másfélezer károsult egyharmada nem rendelkezik biztosítással. A megye több települését, elsősorban Kistokajt, Mályit, Nyékládházát, Emődöt, Miskolcot érte kétszer jégverés az emúlt héten, óriási károkat okozva ingatlanban, ingóságban, az agráriumban. Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnöke korábban azt közölte az MTI-vel: a bajt szenvedett települések önkormányzatai hétfő délutánra összesített kárjelentést készítenek, s a vis maior alap felhasználásáról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács szerdai ülésén tárgyal.

Papp Károly azt közölte: bizonyos, hogy az összesített kárfelmérés már nem készül el hétfőre, ugyanakkor a fejlesztési tanács szerdai ülésére igen. "Borsodban a vis major alap 123 millió forintból gazdálkodik, eddig ebből nem költöttek el egy fillért sem" - mondta Gyárfás Ildikó, hozzátéve: az már most látható, hogy az összeg várhatóan nem fedezi a keletkezett károk megtérítését, így kormányzati segítségre lesz szükség.