Csákánydoroszló egyes részeit fenyegeti a Rába

MTI
2004.06.26. 11:31
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton a Rába szentgotthárdi szakaszán, közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyelete az MTI-vel. "A folyó a szentgotthárdi szakaszon éjszaka 2 órakor 365 centiméteres vízállásnál tetőzött, azóta már 40 centimétert apadt. Jelenleg Körmendnél tart az árhullám, ahol reggel 8 órakor 374 centiméteres vízállást mértünk és még tovább árad" - mondta Horváth Csaba ügyeletes.

A Rába az ártereken több helyen kilépett a medréből, víz alá kerültek a Csörnöc-völgyben lévő ártéri legelők és szántók is. Vízátfolyások miatt lezártak két alsórendű összekötő utat, a Pinka áradása miatt átmenetileg nem járható a pinkamindszenti nemzetközi határátkelőhelyhez vezető út sem - mondta. A szakember szerint Körmenden, ahol pénteken 20 órától elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, szintén szükség lesz a másodfokú készültség elrendelésére.

Az árhullám miatt a víz elöntheti Csákánydoroszló mélyebben fekvő területeit, Rumnál pedig a génmegőrző állomás szintén ártéren lévő állattartó telepeit fenyegetheti elöntés - közölte.

Szakács István, a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht ügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta: a Rába kiöntése miatt lezárták a Rátót-Rábagyarmat közötti összekötő utat.Ugyancsak lezárták a Molnaszecsőd-Döröske közötti utat ahol a Csörnöc patak lépett ki a medréből.