Öt év börtön késelésért

MTI
2004.09.21. 14:23
Emberölésben találta bűnösnek, és öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős ítéletében az egerági J. Istvánt, aki leszúrta ismerősét. A táblabíróság büntető tanácsa ezzel megváltoztatta a Baranya megyei bíróság az fokoú határozatát. Az erős felindulásban elkövetett emberölést emberölésre módosította, a három év szabadságvesztést pedig öt évre emelte.

Az 55 éves rokkantnyugdíjas 2003. május 19-én egerági házában ötezer forintot adott a nála alkalmi munkát végző ismerősének, arra kérve, hogy a pénzt váltassa fel, majd vegyen neki egy liter bort és egy doboz cigarettát. A férfi késő este, erősen ittas állapotban tért vissza a vádlotthoz. Cigarettát és italt nem hozott, és a pénzzel sem tudott elszámolni, ami miatt a házigazda kérdőre vonta. Erre az alkalmi munkás a szemére vetette, hogy nem fizette ki korábbi járandóságát, és a szóváltást követően ököllel kétszer arcon ütötte, majd székekkel dobálta meg munkaadóját. J. István ezért kést ragadott, és támadóját mellkason szúrta. A sértett saját lábán hagyta el a házat, de néhány méter megtétele után az utcán összeesett, és meghalt.

A táblabíróság helyt adott az ügyészi fellebbezésnek, és úgy ítélte meg, hogy a vádlott cselekménye nem erős felindulásban történt. A határozat meghozatalakor enyhítő körülményként értékelte az elkövető büntetlen előéletét, és rossz egészségi állapotát.