Ágnes
-13 °C
0 °C

Tizenkilenc halottja van a japán földrengéseknek

MTI
2004.10.24. 17:45
Huszonegyen meghaltak, heten eltűntek és több mint ezerötszázan megsérültek annak a hét erős földrengésnek a következtében, amely szombaton két óránál rövidebb idő leforgása alatt rázta meg Japán északnyugati részét, Niigata kikötőváros környékét.

Az első, legerősebb rengés - a Richter-skála szerint 6,8-es - helyi idő szerint szombat este 6 óra előtt néhány perccel következett be, és ezt 1 óra 50 perc alatt hat további nagy erejű, 5-ös és 6,3-es közötti rengés követte. A szakemberek azóta még több mint kétszázötven kisebb utórengést észleltek, és vasárnap kora délután egy újabb erős, 4,9-es földmozgás is volt. A haláleseteket és sérüléseket túlnyomórészt lezuhanó tárgyak, leomló falak, kitörő ablakok okozták. Három idős ember az ijedtség okozta sokkba halt bele.

A rengések nyomán több százezer háztartás áramszolgáltatása megszűnt, fennakadások voltak a telefonösszeköttetésben és a közlekedésben, az automatikus biztonsági berendezések leállították a legtöbb mozgásban lévő vonatot. Egy szerelvény kisiklott, de senki sem sérült meg, utak váltak járhatatlanná, egy közúti alagút beomlott. Számos településről jeleztek tüzeket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.