Füstölő háborús lövedék a Pilisben

2004.11.05. 18:15
Füstölő világháborús bomba miatt riasztották a tűzoltókat csütörtökön egy üdülőtelekre a Pilisbe. A rendőrségre délelőtt tizenegy körül jelentették be, hogy Esztergom búbánatvölgyi üdülőövezetében füstölő bombát találtak egy építkezésen. A különös bejelentésről a rendőrök azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik azonban megállapították, hogy mindössze egy, már veszélytelen ködgránát került felszínre.

Csaknem ugyanebben az időben Tatabányáról is háborús lövedék felbukkanásáról érkezett bejelentés. A városi kapitányságra tizenegy óra előtt jelentették, hogy a megyeszékhelyi ipari parknál bombának látszó tárgyat találtak. Mint kiderült, a veszélyes lelet egy építkezésen, földmunka közben került a felszínre. A helyszínre siető rendőrök megjelölték és körbekerítették a bomba lelőhelyét, majd értesítették a tűzszerészeket.

Több kilónyi, feltehetőleg éles világháborús lövedékre bukkantak árokásás közben Sárbogárdon is. A nagy mennyiségű lőszert és gránátot pénteken kora délután fedezték fel a Fejér megyei városban. Az első lövedékeket egy közműárkot ásó munkagép fordította ki a földből, ezt követően a tűzszerészek a Speciális Mentők segítségével átvizsgálták a környéket. Ennek eredményeképpen nyolc darab, 85 milliméteres páncéltörő gránát, négy darab 76 milliméteres gránát, 13 gépágyú-lőszer és 5-6 kilónyi éles gyalogsági lőszer került felszínre. A lövedékeket a tűzszerészek egy sárbogárdi homokbányába szállítják, megsemmisítés végett.