Házak zuhantak egy norvég fjordba

2009.03.13. 18:13

Hat lakóházat és három, fából készült nyári lakot sodort le a földcsuszamlás egy domboldalról a domb lábánál lévő fjordba Norvégia középső részén.

Az első jelentések szerint halálos áldozat nincs, sőt súlyos sérülés sem történt. Mindenesetre búvárok merültek a fjord vizébe, hogy ellenőrizzék, nem sodort-e a vízbe embereket is a sárlavina az Oslótól 530 kilométernyire északra fekvő Namsosban.

Több más ház is útjában volt a 200-300 méter széles sárlavinának, de ezeket nem mozdította el a helyükről az áradat, amely közvetlenül dél előtt zúdult le.

Mentőbrigádok siettek a helyszínre. Hét embert kimentettek az elemi csapás körzetéből, és még dolgoznak a sárlavina által körülvett házakban rekedt lakók kiszabadításán.

A közelben útépítés folyik. Az NRK állami rádió jelentése szerint lehetséges, hogy az ott végzett robbantásokkal, illetve földkiemelésekkel függhet össze a felázott földréteg megcsuszamlása. Norvégiában gyakoriak a sárlavinák a tavaszi olvadáskor, nem okvetlenül kell valamilyen emberi tevékenységet keresni a jelenség mögött - mutatnak rá más szakértők.