Szomáliai kalózok elfoglaltak egy német hajót

2009.04.05. 18:11

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy 20 ezer tonnás német teherhajót, és megtámadtak egy izraelit is, amelynek azonban sikerült megmenekülnie. A konténereket szállító német hajón 24 tagú legénység van, és a kenyai partoktól mintegy 750 kilométerre fogták el még szombaton annak ellenére, hogy a térségben több ország is hadihajókkal járőrözik.

Támadás ért ugyanazon a napon egy izraeli teherszállítót is. Egy jeruzsálemi tengerhajózási cég közölte: szombaton reggel az egyik hajójuk kapitánya arról adott hírt, hogy rohamcsónakos kalózok lövöldöznek a járműre, és az elfoglalásával próbálkoznak.

A kapitány elmondta, hogy szögesdrót tekercsekkel fonták körül a hajó törzsét, s emiatt a kalózok nem tudtak felmászni a fedélzetre. A rablók a kudarcba fulladt kísérlet után is órákon át követték a Kenyából Dzsibutiba tartó hajót. Közben azonban a tulajdonosok értesítették az izraeli haditengerészetet és külügyminisztériumot, amely segítséget kért a nemzetközi járőrtől. Rövidesen a hajóhoz érkezett egy brit repülőgép, és ez elijesztette a kalózokat.