Depressziós a szkopjei csimpánz

2009.04.11. 08:21

Koko, a 14 éves csimpánz a macedón főváros állatkertjének kedvence, ennek ellenére boldogtalan. Kilenchónapos korában elárvult, szülei tüdőbetegségben pusztultak el. Azóta egyedüli csimpánzként él az állatkertben, pedig a csimpánz társasági lény, a természetben is csoportokban él. Koko magánya depresszióhoz vezetett, már a saját szőrét kezdte tépkedni, ezért rövidesen egy Amszterdamhoz közeli intézetbe küldik rehabilitációra, ahol egy-másfél évig fogják kezelni.

Anasztasz Petrov, az állatkert igazgatója elmondta, hogy Koko távolléte alatt bővíteni akarják a majmoknak szánt területet, hogy több csimpánzt tudjanak befogadni, és így Koko ne legyen többé magányos. Kokót születésétől, aztán a csimpánzszülők halála óta Dragan Trajkovszki gondozta, aki szinte fiaként tekint az állatra.

A szkopjei állatkertet 1926-ban építették, és hetven faj 400 példánya látható benne. Bár mostanság az állatkert elevenállat-kínálata csekély, itt található a Balkán egyik legnagyobb természettudományi múzeuma, több ezer kitömött állattal és számos őslény maradványával.