Elkülönítenék a nőket a kínai metróban

2009.05.05. 08:30
Pekingben külön metrószerelvényen utazhatnak majd a nők, hogy ne legyenek szexuális zaklatásnak kitéve. Egy kínai felmérés szerint a nők 30 százaléka fél a zsúfoltságtól, igaz, az nem derült ki, hogy hány szaázalékuknak voltak konkrétan rossz tapasztalatai.

Egy kínai politikus szerint a pekingi metróban ki kellene jelölni olyan kocsikat, amiket csak nő használhatnak, mert így elejét lehetne venni a szexuális zaklatásoknak, molesztálásoknak a zsúfolt járműveken. Ezt kedden közölte a kínai állami média."Csúcsforgalomban rendkívül zsúfolt a metró, és a nők kiszolgáltatottak ilyenkor a szűk helyeken."- mondta a China Daily nevű angol nyelvű lapnak Vang Zhuo, a kínai főváros tanácsadó testületének tagja, aki szerint a metrószerelvények középső kocsijait kellene fenntartani csak nőknek, vagy nőknek, időseknek és gyerekeknek, mert a zsúfoltságot használja ki sok férfi, hogy molesztálja a nőket, lányokat.

Vang Zhuo javaslatát feltették a kínai kormány honlapjára, amelyen vitát kezdeményeztek a kérdésről. Naponta három és fél millióan utaznak a pekingi metrón, amely a világ egyik legkiterjedtebb hálózata lesz néhány éven belül, miután befejezték a kiegészítő szakaszok megépítését. Egy nemrég készült felmérés szerint a megkérdezett nők fele azt mondta, hogy számára nehéz bejutni a metrókocsikba, 30 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy szorong a zsúfoltságban. A kínai média azt nem közölte: a megkérdezett nők hány százaléka állította, hogy átélt már a metróban szexuális zaklatást.