Ellepte a hó Nagy-Britanniát

2009.12.18. 19:35

Hatalmas felfordulást okozott pénteken egész nap az idei első hó Anglia délkeleti részén, ahol szinte összeomlott a közúti közlekedés, és a repülőterek forgalmában is jelentős fennakadások vannak. Hajnal óta csaknem 20 centi hó esett Londonra és környékére, valamint Anglia keleti-délkeleti térségeire. A havazást kemény fagy és viharos szél kísérte. A délkeleti és a keleti országrészben a hó és a fagy miatt kétezer iskolát zártak be pénteken.

A péntekre virradó éjszakát kétszáz autós töltötte az M2/M20-as autópályán, ami Londonból vezet a doveri kompkikötőbe, illetve a kontinensre tartó autószállító vonatszerelvények folkestone-i termináljához. A térség országútjain még péntek este is elhagyott autók, keresztbe fordult kamionok százai akadályozták a forgalmat.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér mindegyikén komoly fennakadások voltak egész nap. Budapestre három londoni repülőtérről - Heathrow, Gatwick, Luton - közlekednek járatok, és ezek közül több is órákat késett. Luton és Gatwick több órán át le is volt zárva a havazás miatt, és járatok tucatjait kellett törölni, illetve máshová átirányítani.