Járhatalan utak hóátfúvás miatt

2010.11.27. 01:00 Módosítva: 2010.11.27. 18:20
Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében délelőtt folyamtosan esett a hó, náhány útszakaszon nem lehet közlekedni. Budát néhol 20 centi vastag hótakaró maradt az éjszakai hózápor után. Néhány útszakaszon elakadt kamionok és árokba csúszott autók, valamint hóátfúvások miatt nem lehetett közlekedni.

Péntek éjjel elérte a havazás Budapestet. A fővárosban pénteken este 11 óra körül kezdett havazni, a budai hegyvidéken több mint 20, a pesti oldalon 6-10 centiméter hó hullott.

Több száz munkagéppel dolgozott a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság szombat délelőtti közlése szerint a fő- és mellékutak burkolata latyakos vagy a sószórás hatására már sónedves.

Komárom-Esztergom és a Fejér megyei Kőhányás és Csákvár, valamint a Veszprém megyei Tótvázsony és Veszprém közötti út szombaton is járhatatlan volt. Ezeken az utakon az elakadt kamionok és árokba csúszott autók, valamint hóátfúvások miatt nem lehetett közlekedni. A katasztrófavédelem kora délután jelentette, hogy már nincs járhatatlan út az országban, az éjszakai havazás után rendeződtek az útviszonyok az érintett megyében is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton délelőtt még arról tajékoztatott, hogy folyamatosan esett a hó Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén.

Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében korább megszűnt a havazás, ott vizesek az utak. A lehullott hó mennyisége átlagosan 5 centiméter, a legtöbb hó - körülbelül 10 centiméter - a Bakonyban és a Balaton-felvidéken hullott. Az enyhe időnek is köszönhetően azonban hamar megkezdődött az olvadás.

Az éjszakai hóesés a somogyi és zalai dombok között, valamint a Mecsekben is lelassította a közlekedést. Havas eső esik Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 munkagépe folyamatosan takarítja az utakat.

A havazás és az alacsony hőmérséklet miatt a rendőrség figyelmeztetést adott ki. Ebben kérik az autósokat, hogy óvatosabban hajtsanak, és számítsanak a lefagyott útszakaszokra, amelyeket gyakran nem lehet időben észlelni.

A havazás miatt az ország több vasútvonalán is 10-25 perc közötti késésekre kell számítani. Legjelentősebb, átlagosan 20-25 perces késés a Budapest–Hatvan –Miskolc vonalon és a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon tapasztalható. Ez előbbi vonalon, amiatt, mert Gödöllő és Aszód között a felsővezetékre belógó faágak zárlatot okoznak az egyik vágányon, valamint Isaszegen a váltókat kell megtisztítani a hótól. A Budapest–Vácrátót–Vác vonalon pedig Veresegyházán áramellátási okok miatt a biztosítóberendezés nem működik.

A met.hu előrejelzése szerint a havazás szombat délelőtt még folytatódik. Délutánra csökken a felhőzet, de az időjárás változékony marad, további csapadék várható.

Mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás szombaton kora estére Fejér megyében; utolsóként Magyaralmáson hárították el a hibát az E.ON szakemberei - közölte az áramszolgáltató sajtóreferense az MTI-vel. A péntek éjszakai havazás és szél miatt vezetékek szakadtak le, villanyoszlopok dőltek ki, megrongálódott egy transzformátorház, s hajnalra 20 település lakói maradtak áram nélkül a térségben. A hibák elhárításán százötvennél többen dolgoztak, a szabadnapos, illetve pihenőidejüket töltő szakemberek is munkába álltak - mondta el Egyházi Nikoletta.