Ötvennégy halott egy teherautó-balesetben

MTI
2005.01.04. 08:38
Felborult egy zarándokokkal tömött teherautó Kína északnyugati részén hétfőn. A balesetben 54 ember vesztette életét, 41 megsérült - közölte az Új Kína (Xinhua) hírügynökség. A teherautóval 104 ember utazott. Valamennyien Tibet székhelyén, Lhászában (Lhasa) jártak zarándokúton, és már hazafelé tartottak, amikor a Csinghaj (Qinghai) tartományban lévő Jüsu (Yushu) járásban baleset érte őket.

Az Új Kína hírügynökség nem közölte a baleset okát. Mindössze annyit tudni, hogy a helyszínen ötven, kórházba szállítás közben pedig négy ember vesztette életét. A 41 sérült közül 29 állapota súlyos.

Kína szegényes hátországában igen gyakori látvány, hogy teherautók szállítanak embereket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint közúti balesetben Kínában hal meg a legtöbb ember: az 1,3 milliárdos országban naponta több mint hatszáz ember válik közlekedés baleset áldozatává. A WHO által közölt adat duplája a kínai állami médiában hivatalosan elismert számnak. A rengeteg balesetet az okozza, hogy Kína közlekedési infrastuktúrája fejletlen és rossz minőségű, ráadásul az autók száma viharosan növekszik.