Hazahozták a több éve körözött gyilkost

2005.02.22. 13:37
A legnagyobb titokban hozták haza Németországból egy Pest megyei gyilkosság több éve körözött elkövetőjét. A német hatóságok hétfőn, Ferihegyen adták át a magyar egyenruhásoknak az időközben, távollétében elítélt férfit, akit azonnal büntetés-végrehajtási intézetbe szállítottak.

A rendőrség még 2000. szeptemberében indított nyomozást, miután Újhartyán külterületén 36 késszúrással kivégeztek egy hajléktalant az autójáért. A nyomozók rövid időn belül azonosították a különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés elkövetőit. Közülük egy fiatalkorú fiút el is fogtak, társa azonban akkor még kikerült a rendőrség látóköréből.

A férfi után a nyomozók 2001 tavaszán körözést bocsájtottak ki, és különféle - részben titkosszolgálati - módszerekkel próbálták őt felkutatni. Először mégis csak másfél év után bukkantak olyan adatokra, miszerint a gyanúsított egy Somogy megyei tanyán dolgozik, lóápolóként. Ekkorra viszont a már álnevet használó férfi nyugatra szökött, ahol még két éven át bujkált. Időközben a bíróság jogerősen el is ítélte, a rablógyilkosság mellett magán- és közokirat-hamisítás miatt is, összesen 17 év szabadságvesztést kapott.

A nyomozók csak a közelmúltban tudták meg, hogy a keresett férfi december 30-án, két társával együtt Németországból Dubaiba repült, az Egyesült Arab Emirátusok egyik lókiállítására. Az elkövetőt így végül a német rendőrség segítségével sikerült kézre keríteni, majd visszajuttatni Magyarországra. A hírügynökség értesüléseit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről is megerősítették.