Kitört a Comore-szigeteken a Karthala-tűzhányó

MTI
2005.04.18. 11:39

Kitört a Comore-szigeteken a Karthala-tűzhányó hétfőre virradóan, de lávafolyás nincs a kráteren kívül, és áldozatai sincsenek a természeti jelenségnek, noha több tízezer ember elmenekült otthonából a vulkán környékén.

Az Indiai-óceánban fekvő szigetcsoport fő tagján, a fővárostól, Moronitól 40 kilométerre található, 2361 méter magas Karthala-hegy tűzhányója közép-európai idő szerint hétfőn 0 óra 30 perckor tört ki, de már órákkal korábban hamu és fekete füst szállt föl a kráterből - jelentette be Salimou Mohamed, a Comore-szigeteki védelmi minisztérium katasztrófavédelmi részlegének parancsnoka, aki szerint a vulkáni működést szeizmikus mozgás idézte elő. A parancsnok szerint vulkanikus gázkitörés nem fenyeget.

A magmatikus típusú Karthala-vulkán legutóbb 1977-ben tört ki. Akkor elpusztította a Moronitól 20 kilométerrel délre fekvő Singani falut, de miután addigra minden lakos elmenekült onnét, áldozatok nem voltak. A vulkáni kráterben kialakult tó kiömlött 1991-ben, de akkor sem esett senkinek bántódása. A tűzhányó átlagosan 11 évenként lép működésbe.