Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kitört a Comore-szigeteken a Karthala-tűzhányó

MTI
2005.04.18. 11:39

Kitört a Comore-szigeteken a Karthala-tűzhányó hétfőre virradóan, de lávafolyás nincs a kráteren kívül, és áldozatai sincsenek a természeti jelenségnek, noha több tízezer ember elmenekült otthonából a vulkán környékén.

Az Indiai-óceánban fekvő szigetcsoport fő tagján, a fővárostól, Moronitól 40 kilométerre található, 2361 méter magas Karthala-hegy tűzhányója közép-európai idő szerint hétfőn 0 óra 30 perckor tört ki, de már órákkal korábban hamu és fekete füst szállt föl a kráterből - jelentette be Salimou Mohamed, a Comore-szigeteki védelmi minisztérium katasztrófavédelmi részlegének parancsnoka, aki szerint a vulkáni működést szeizmikus mozgás idézte elő. A parancsnok szerint vulkanikus gázkitörés nem fenyeget.

A magmatikus típusú Karthala-vulkán legutóbb 1977-ben tört ki. Akkor elpusztította a Moronitól 20 kilométerrel délre fekvő Singani falut, de miután addigra minden lakos elmenekült onnét, áldozatok nem voltak. A vulkáni kráterben kialakult tó kiömlött 1991-ben, de akkor sem esett senkinek bántódása. A tűzhányó átlagosan 11 évenként lép működésbe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.