Árpád
-1 °C
9 °C

Tizenhárom évet kapott első fokon a hurkos gyilkos

2005.04.26. 17:07

Tizenhárom év fegyházra ítélte első fokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a román fiatalembert, aki a vád szerint négy éve hurokkal meggyilkolt egy középkorú nőt Biriben. A 24 éves külföldit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a testület.

A brutális gyilkosság 2001. decemberében történt, a két román állampolgár még a bűntett napján elhagyta az országot. Egyikük tavaly nyáron, Nagylaknál újból megpróbált magyar területre lépni, a hatóságok ekkor fogták el. Bűntársa ellen elfogatóparancs van érvényben.

2001. december 13-án a Nyíregyházához közeli faluban holtan találtak egy 44 éves nőt. A nyomozók gyanúja rövid időn belül két román állampolgárra terelődött, akiknek egyike feketemunkásként dolgozott a sértettnél. Az áldozat egy tehetős almatermesztő család tagja volt; a bűnözők akkor csaptak le rá, amikor a család másik három tagja a fővárosba utazott almát eladni. Az egyedül lévő nőt puszta kézzel összeverték, majd kezeit és lábát hátrakötve hurkot vetettek a nyakába, így az asszony kegyetlen kínok között vesztette életét. A lakásból 1,8 millió forintot vittek el, majd néhány órán belül átlépték az országhatárt.

A vádlott a bíróság előtt tagadta a bűncselekmény elkövetését, csupán azt ismerte el, hogy a portán helyismerettel rendelkező társa magával vitte őt Biribe. Mint mondta, ott volt a gyilkosság helyszínén, ám a társa felszólítására csupán a sértett kezét fogta, mást nem csinált, és a pénzből sem kapott. Az igazságügyi orvosszakértő szerint viszont a jó fizikumú és erőnlétű sértett ilyen megkötözéséhez két ember mindenképpen kellett. Döntő bizonyíték volt az is, hogy a vádlott DNS-ét beazonosították a gyilkosság helyszínén. A bírák súlyosbító körülményként értékelték, hogy a férfi ittasan követte el a gyilkosságot. A 24 éves Maros megyei férfit ezért 13 év fegyházbüntetésre ítélték, és végleg kitiltották Magyarország területéről. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.