Helikopterrel mentettek ki sérült hegymászókat a Mount Everestről

MTI
2005.05.07. 15:04
Helikopterrel mentettek ki szombaton sérült hegymászókat a Mount Everestről két nappal azután, hogy lavina alá kerültek a világ legmagasabb hegycsúcsán. A helikopter két amerikait, két kanadait és egy nepáli serpát szállított Katmanduba, a nepáli fővárosban, akiknek ellátták a sérüléseit. A lavina következtében megsérült egy lengyel hegymászó is, ő nem volt a kimenekítettek között.

A hegymászók csütörtök óta az egyik táborukban tartózkodtak, amikor nagyerejű lavina söpört át rajtuk. A bázistábor és a hegycsúcs közötti négy tábor közül az elsőre lezúduló lavina nem követelt emberéletet. A havazás és az erős szél szombatra annyira lecsillapodott, hogy a mentő helikoper leszállhatott a bázistáborban, ahol felvette a két amerikai és kanadai hegymászót. Mindnyájan csonttöréseket szenvedtek és a katmandui kórházban ellátták őket. A nepáli serpa háttörést szenvedett.

A hegymászók elmondták, hogy a lavina mintegy 40 sátrat temetett be, hó alá kerültek az élelmiszerkészletek, oxigénpalackok és más felszerelések is.