Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Bűncselekmény lesz a falfirkálás Szlovákiában

MTI
2005.05.20. 17:50

Idegen tulajdon megrongálásának minősülő bűncselekmény lesz a jövőben Szlovákiában, ha valakit falfirkáláson tetten érnek. A módosított törvényt pénteken írta alá az államfő, aki korábban visszaadta a jogszabályt a parlamentnek, amely azonban újra változatlanul elfogadta azt.

Ivan Gasparovic államfő korábban sem ellenezte a falfirkálók elleni törvényt, csupán azt kifogásolta, hogy a vandalizmus falfirkálásnál ártalmatlanabb megnyilvánulásaiért azonos mértékű büntetés járjon, mint azért, ha valaki festékszóróval idegen tulajdon rondít el. A másodszori parlamenti szentesítés után az elnöknek nem maradt más választása, mint egyetérteni azzal, hogy ha valaki festékszóróval, vagy egyéb eszközzel bármilyen idegen tulajdonra bármilyen alakzatot fest, arra a bíróság egytől három évig terjedő szabadságvesztést, vagy pénzbírságot róhat ki.

A jogszabály szerint enyhébb elbírálás alá esik, ha valaki "visszaeső" falfirkálónak számít, vagy ha a bűncselekményt szervezett csoportban követi el. Ez esetben "olcsóbban", fél évtől három évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy pénzbírsággal is megúszható a bűncselekmény, amely még július elsejéig, a törvénymódosítás hatályba lépéséig csak szabálysértésnek minősül. Becslések szerint Szlovákiában évi másfél millió korona kárt okoznak azok, akik a tömegközlekedési eszközök felületein valósítják meg "művészi ambíciójukat." A középületekben és a vasúti kocsikban ily módon keletkező kár ennél tetemesebb.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.