Rekordmeleg Franciaországban, forróság Pakisztánban

MTI
2005.06.21. 11:43
48 fok, 30 halott
Harminc ember halálát okozta Pakisztánban a 48 Celsius-fokot is elérő hőség. A News című angol nyelvű helyi lap keddi jelentése szerint a déli Szindh tartományban 12, a keleti Pandzsábban 18 ember halt bele a kánikulába. Szerte az országban hétfőn százak ájultak el a forróság miatt.

Az elviselhetetlen hőhullám miatt sok üzlet csak esténként tart nyitva. Enyhülést keresve a fiatalok megszállták a szökőkutakat, csatornákat, tavakat és más vizeket. A helyenként 48 Celsius-fokot is elérő hőmérséklettel jelenleg Pandzsáb Pakisztán legforróbb tartománya, s az időjósok az elkövetkező két napra sem ígérnek enyhülést.

A két napja tartó rekordmelegnek és az ózonszennyezettség mértékének köszönhetően Franciaország három észak-nyugati megyéjében nemzeti kánikula tervet léptetett életbe kedden a francia egészségügyi minisztérium.

A normandiai Argentanban 33 fokot mértek hétfőn, amely 1,4 fokkal meghaladta az 1998-as rekordot, míg Dieppe-ben 32,6 fokot mutattak a hőmérők. Párizs és Lyon környékén is túllépte az ózonszennyezettség az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok kérték az autósokat, hogy ne hajtsanak óránként 30 km-es sebességnél gyorsabban a nagyvárosokban.

A Meteo France jelentése szerint a rekordmeleg ellenére még nem érkezett el a kánikula.