Nemzetközi embercsempész bandát leplezett le a szlovák rendőrség

2005.08.31. 23:52
A szlovák rendőrség a napokban leplezett le egy 18 fős embercsempész bandát, akiknek tagjai Dunaszerdahelyen és környékén végezték tevékenységüket - értesült a HavariaPress.

A bűnözői hálózat tagjai indiai, pakisztáni és bangladesi menekülteket csempésztek Magyarországról Szlovákiába, majd innét az EU nyugati államaiba, elsösorban Ausztriába majd Észak-Olaszországba. 2004 áprilisától legalább 150 embert csempésztek át a határokon, ezért fejenként 500 és 1000 dollár közötti összeget kértek cserébe a menekültektől. A csempészbandát egy indiai férfi vezette, 12 szlovák, két pakisztáni, egy bangladesi, egy koszovói és egy volt jugoszláv állampolgár dolgozott a csoportban, valamint két huszonéves nő is segítette a bandát. Az embercsempészéskor elsősorban a taxiszolgálatokat, személyautókat és kisteherautókat, valamint speciálisan átalakított csónakokat használtak.

A szlovák rendőrség Vladimír Palko belügyminiszter szerint ez év január 27-én kezdett nyomozni a dunaszerdahelyi csoport után. Együttműködtek a banda leleplezésénél az osztrák és a brit rendőrséggel is, így az összehangolt akcióban összesen 135 rendőr vett részt. Az embercsempészek közül kilencen vannak vizsgálati fogságban, egy ember ellen már eljárás indult, a többiek szabadlábon védekeznek. A banda utolsó három tagját augusztus 30-án fogták el a hatóságok.